Slim alarmsysteem

Een slim alarmsysteem wordt vaak gezien als het fundament van een goed beveiligd smart home. Maar wat is het precies? Hoe werkt het? En wat zijn de voordelen van een slim alarmsysteem? Zomaar een greep uit belangrijke vragen die je wellicht hebt als het over slimme alarmsystemen gaat. Op deze pagina vertellen we je er alles over!

Wat is een slim alarmsysteem?

Vergeleken met een standaard alarmsysteem, beschikt een slim alarmsysteem over extra handige funcitonaliteiten waardoor jij altijd met een gerust hart je huis kan verlaten! Met een slim alarmsysteem heb je altijd en overal controle over je huis.

Een slim alarmsysteem staat namelijk in verbinding met het wifinetwerk van je woning waardoor er meldingen verstuurd kunnen worden. Je kan het slimme alarmsysteem bedienen via een app op je smartphone, tablet of computer. Via de app ontvang je meteen een melding wanneer één van de slimme apparaten activiteit waarneemt, en kun je meteen camerabeelden bekijken in de app. Zelfs als je niet thuis bent kun je dankzij de connectie met internet altijd en overal zien wat er in en rondom jouw huis gebeurt.

Slimme alarmsystemen kun je vaak koppelen met andere slimme apparaten, zoals bijvoorbeeld slimme lampen of slimme beveiligingscamera’s. Een slim alarmsysteem bestaat doorgaans uit bewegingssensoren, raam- en deurcontacten, slimme beveiligingscamera’s, en/of andere smart home beveiliging producten. Bovendien heeft een slim alarmsysteem voldoende uitbreidingsmogelijkheden zodat je een beveiligingssysteem kan creëren dat volledig aansluit op jouw wensen!

Tip: zorg voor een stabiel netwerk om optimaal gebruik te kunnen maken van het slimme alarmsysteem!

Hoe werkt een slim alarmsysteem?

Hoewel een slim alarmsysteem meestal bestaat uit verschillende onderdelen, kan de werking per alarmsysteem verschillen. Het basisstation wordt vaak gezien als het belangrijkste onderdeel waarmee je alle andere slimme apparaten kunt bedienen en laten samenwerken.

De verschillende onderdelen van het slimme alarmsysteem versturen signalen naar dit basisstation. Zodra één van deze slimme apparaten iets waarneemt, denk aan beweging of een deurcontact dat verbroken wordt, treedt het basisstation in werking om je hiervan op de hoogte te brengen. Als het alarm afgaat ontvang je dan een melding op je smartphone of tablet. Indien je slimme beveiligingscamera aan je beveiligingssysteem is gekoppeld, kan je dan via de app live camerabeelden bekijken.

Niet alle slimme alarmsystemen beschikken over een basisstation en het is mogelijk dat je slimme apparaten van verschillende merken hebt die niet goed met elkaar samenwerken. Let hier dus goed op en koop waar mogelijk alles bij dezelfde leverancier!

De voordelen van een slim alarmsysteem

Het aanschaffen van een slim alarmsysteem brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Altijd en overal zicht op wat er thuis gebeurt: een slimme beveiligingscamera maakt het mogelijk dat je waar je ook bent je huis in de gaten kunt houden. Je wordt namelijk direct gewaarschuwd als er activiteit wordt waargenomen. Tevens kun je instellen dat je voortaan een melding ontvangt zodra de slimme beveiligingscamera beweging herkent.
  • Tweezijdige communicatie: slimme beveiligingscamera´s zijn over het algemeen voorzien van een ingebouwde luidspreker. Hierdoor kan je niet alleen praten met degene die je op beeld ziet, maar ook horen wat diegene zegt.
  • Makkelijk te installeren en bedienen: omdat veel slimme apparaten draadloos zijn, hoeven er vaak geen kabels te worden aangelegd bij de installatie. Slimme beveiligingscamera’s zijn daarnaast gekoppeld aan je app, waardoor je ze met de app kunt bedienen. Start bijvoorbeeld een opname die automatisch in de app wordt opgeslagen.
  • Koppelingsmogelijkheden: een slim alarmsysteem kun je vaak koppelen met veel andere smart home apparaten. Bang voor inbrekers? Kies er dan bijvoorbeeld voor om een lamp aan te laten springen bij ongewenste/verdachte acitiviteiten.
  • Uitbreidingsmogelijkheden: je kunt er op elk moment voor kiezen om je slimme alarmsysteem uit te breiden met extra beveiligingsaccessoires, zoals slimme sensoren (koolmonoxidemelder, rookmelders etc.) of slimme deurbellen en nog vele andere producten.

Slim alarmsysteem zonder abonnement

Veel slimme alarmsystemen werken in combinatie met een abonnement om gebruik te kunnen maken van alle functies (denk hierbij bijvoorbeeld aan continue monitoring van je systeem). Er zijn echter ook alarmsystemen beschikbaar waar je geen abonnement voor hoeft aan te schaffen. Slimme alarmsystemen van Smanos en KlikAanKlikUit werken bijvoorbeeld zonder abonnement.

Wat is het beste smart alarmsysteem?

Tegenwoordig komen er steeds meer verschillende soorten alarmsystemen op de markt. Veel van deze alarmsystemen worden vaak onterecht ‘slim’ genoemd. Dit kan natuurlijk voor verwarring zorgen bij het kiezen van een geschikt alarmsysteem. Om jou te helpen hebben wij daarom de beste smart alarmsystemen op een rijtje gezet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slim alarmsysteem?

Als je hebt besloten om een slim alarmsysteem aan te schaffen zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten:

  • Kies onderdelen van één merk: zorg ervoor dat je zoveel mogelijk bij onderdelen van één merk blijft bij het opbouwen en uitbreiden van je slimme alarmsysteem. Het basisstation en andere onderdelen van een slim alarmsysteem communiceren alleen met elkaar als ze van hetzelfde merk zijn. Als je een smart alarmsysteem opbouwt uit onderdelen van verschillende merken is het dus mogelijk dat je deze niet met elkaar kan koppelen.
  • Gevoeligheid van het systeem: als je huisdieren hebt is het natuurlijk hartstikke vervelend als je continu meldingen van je alarmsysteem krijgt zodra de kat in of rond het huis beweegt. Gelukkig zijn er genoeg slimme alarmsystemen/beveiligingsapparaten waarvan je de gevoeligheid zelf kan instellen. Check daarom altijd even of de bewegingssensoren van je slimme alarmsysteem huisdiervriendelijk zijn.
  • Protocol: mocht je jouw slimme alarmsysteem willen koppelen aan andere smart home producten, dan is het voor het koppelen belangrijk dat deze apparaten ondersteund worden door hetzelfde protocol.
  • Slimme alarmsystemen veelal verkrijgbaar in pakketvorm: de meeste slimme alarmsystemen worden aangeboden in pakketvorm. Daarom is het belangrijk om goed te kijken wat er precies in het pakket zit en of je eventueel zelf nog bepaalde accessoires nodig bent.

Veelgestelde vragen over slimme alarmsystemen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over slimme alarmsystemen. Mocht je zelf nog vragen hebben, stel ze dan in de reacties onderaan de pagina!

Wat is een slim alarmsysteem?

Een slim alarmsysteem is verbonden met wifi waardoor je meldingen ontvangt als één van de slimme apparaten activiteit waarneemt. Een slim alarmsysteem is te bedienen via een app op je smartphone, tablet of computer.

Wat zijn de voordelen van een slim alarmsysteem?

Een slim alarmsysteem is makkelijk te installeren en bedienen. Bovendien heb je met een slim alarmsysteem altijd en overal zicht op wat er thuis gebeurt. Op onze pagina hebben wij de belangrijkste voordelen voor je opgesomd!

Hoe werkt een slim alarmsysteem?

De werking van een slim alarmsysteem verschilt per systeem. Meestal versturen de verschillende onderdelen van het slimme alarmsysteem signalen naar het basisstation zodra er enige vorm van activiteit wordt waargenomen. Het basisstation verstuurt vervolgens een melding naar je smartphone of tablet om je op de hoogte te brengen.

Is het noodzakelijk om een abonnement te nemen voor een slim alarmsysteem?

Nee, tegenwoordig zijn er ook slimme alarmsystemen zonder abonnement verkrijgbaar. Bedenk voor het aanschaffen van een slim alarmsysteem wel goed van welke functies je allemaal gebruik wil maken. Het kan namelijk zo zijn dat je met een slim alarmsysteem zonder abonnement alleen gebruik kan maken van basisfunctionaliteiten.

Hoeveel kost een slim alarmsysteem?

De kosten van een slim alarmsysteem zijn onder andere afhankelijk van welke functies je allemaal wil hebben in je systeem. Voor een basismodel slim alarmsysteem betaal je rond de 100 euro. Als je daarentegen gebruik wil maken van allerlei slimme functies kan de prijs oplopen tot wel 1500 euro. Mocht je voor een slim alarmsysteem met abonnement gaan dan betaal je jaarlijks ongeveer tussen de 180 en 250 euro aan abonnemenstkosten.

Plaats een reactie