Beste slimme rookmelder

Wist je dat rook en koolmonoxide verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de dodelijke woningbranden? Het maken van de juiste keuze bij het selecteren van een slimme rookmelder kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood.

Bij onze zorgvuldige zoektocht op het internet hebben we twee dagen lang talloze modellen vergeleken op basis van hun belangrijkste functies en prijs, om zo de top 5 beste slimme rookmelders van 2023 te vinden. Bovendien hebben we de winnaar persoonlijk getest. Of je nu op zoek bent naar een betaalbare optie of een uitgebreid model met extra mogelijkheden, wij hebben voor iedereen wat wils gevonden.

Top 5 slimme rookmelders

Hieronder vind je de top 5 beste slimme rookmelders die wij met elkaar hebben vergeleken op basis van de belangrijkste functies en prijs.

1. Google Nest Protect 2de generatie slimme rookmelder

De Google Nest Protect is by far de beste slimme rookmelder in alles. Hij waarschuwt je niet alleen voor rook, maar detecteert ook smeulend vuur en koolmonoxide. Hierdoor wordt de veiligheid in huis aanzienlijk verhoogd. Het hebben van een apparaat dat meerdere gevaren kan detecteren betekent immers dat je vroegtijdig wordt gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties.

In tegenstelling tot andere slimme rookmelders heeft de Nest Protect geen basisstation nodig, wat het gebruiksgemak aanzienlijk vergroot. Zo monteer je de Nest Protect direct op het plafond of aan de muur en hoef je geen extra apparatuur aan te schaffen of stappen te doorlopen om de rookmelder te configureren met een basisstation.

Tot slot kan de Nest Protect met andere slimme apparaten worden gekoppeld waardoor je een volledig geïntegreerd smart home systeem kunt creeeren. Laat bijvoorbeeld automatisch je slimme verlichting aanspringen zodra er rook wordt gedetecteerd, om zo de weg naar de uitgang te verlichten.

2. Fibaro Smoke Sensor 2

Op zoek naar een slimme rookmelder met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Ontdek de de Fibaro Smoke Sensor die werkt met Z-wave en talloze koppelingsmogelijkheden heeft, waaronder de mogelijkheid om te koppelen met de Toon thermostaat.

Bovendien onderscheidt deze stijlvolle en compacte slimme rookmelder zich door de mogelijkheid om temperatuurstijgingen te detecteren (naast de standaard rookdetectie). Vaak stijgt de temperatuur voordat er rook of vuur is, waardoor deze functie een vroegtijdige waarschuwing geeft zodat je tijd hebt om te handelen voordat de brand zich verder verspreidt. Dit kan cruciaal zijn in noodsituaties waarin elke seconde telt.

In tegenstelling tot de Nest Protect heeft de Fibaro slimme rookmelder wel een basisstation nodig om optimaal te functioneren: de rookmelder werkt met het Z-wave protocol waarvoor een basisstation nodig is om de communicatie met andere slimme aparaten mogelijk te maken.

3. KlikAanKlikUit rookmelder

Niet alleen de kleinste, maar ook nog eens de meest betaalbare slimme rookmelder die wij zijn tegengekomen.

Wat de KlikAanKlikUit slimme rookmelder uniek maakt, is het intelligente foto-elektrische ontwerp, die zorgt voor een snellere en betrouwbaardere detectie van rook. Het ontwerp maakt gebruik van een lichtgevoelige sensor die reageert op de aanwezigheid van rookdeeltjes. Wanneer deze deeltjes de sensor bereiken, wordt er een signaal naar de alarmfunctie gestuurd en gaat de rookmelder af.

Een ander belangrijke functie van deze rookmelder is het waarschuwingsgeluid bij lege batterij. Hierdoor kan je de batterij op tijd vervangen en voorkom je dat de rookmelder uitvalt bij een noodsituatie. Het waarschuwingssignaal bestaat uit een pieptoon die elke minuut klinkt of een gesproken melding die aangeeft dat de batterij bijna leeg is. Dit signaal zal heviger worden naarmate de batterijstatus verslechtert zodat je tijdig ingrijpt en ervoort zorgt dat de rookmelder altijd blijft functioneren.

Maar dat is nog niet alles – de KlikAanKlikUit rookmelder kan geïntegreerd worden met de Zigbee Bridge en de ICS-2000, het besturingssysteem van KlikAanKlikUit. Met dit systeem kun je via de app de batterijconditie in de gaten houden en ontvang je een pushmelding bij rookdetectie. Erg handig als je niet thuis bent. Je kunt dan direct actie ondernemen of controleren of er daadwerkelijk sprake is van een noodsituatie met behulp van je slimme beveiligingscamera.

4. Netatmo slimme rookmelder

Wist je dat de Netatmo slimme rookmelder de best geteste slimme rookmelder met lange batterijduur van 2023 is? Met een batterijduur van 10 jaar is deze slimme rookmelder de ultieme oplossing voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en onderhoudsvrije rookmelder.

Hij is daarnaast te koppelen met Apple HomeKit waardoor je de Netatmo slimme rookmelder kunt integreren in je smart home systeem en deze vanaf je IPhone, iPad, of Apple Watch kunt bedienen. Door de rookmelder te koppelen aan de Homekit app op je Apple-apparaat kan je op afstand de status van de rookmelder controleren, notificaties ontvangen en de instellingen aanpassen.

Met de intelligente zelfdiagnosefunctie van de Netatmo slimme rookmelder ben je er zeker van dat je huis altijd veilig is, zelfs wanneer je er niet bent. De rookmelder controleert zichzelf regelmatig op werking en eventuele storingen, waardoor je erop kunt vertrouwen dat hij altijd functioneert. Bovendien ontvang je regelmatig updates over de status van de rookmelder en eventuele storingen via de Netatmo Security app, zodat je altijd op de hoogte bent van de werking ervan.

5. Somfy Slimme rookmelder

Beschik jij over een Tahoma box of ben jij van plan er één aan te schaffen? Dan is de Somfy slimme rookmelder uitermate geschikt voor jou. Met deze box kun je meerdere Somfy toepassingen gebruiken via Tahoma.

De Tahoma box stelt je in staat om al je Somfy apparaten vanaf één plek te beheren en te bedienen via de Tahoma app. Zo kun je bijvoorbeeld je rolluiken omhoog laten gaan wanneer er rook wordt gedetecteerd. Je ontvangt in zo’n geval een melding via de app. Vanuit de app kun je dan direct de rolluiken omhoog laten gaan om te zorgen voor extra ventilatie en eventuele rook laten ontsnappen.

Mocht je meerdere Somfy rookmelders hebben dan kan je deze met elkaar koppelen. Wanneer een Somfy rookmelder rook of brand detecteert, zal deze een signaal naar het basisstation sturen, die op zijn beurt de andere gekoppelde Somfy rookmelders zal waarschuwen. Breekt er brand uit op de bovenste verdieping van je huis, dan wordt de rookmelder beneden ook geactiveerd. Hierdoor kun je tijdig reageren op brand en de nodige maatregelen treffen.

De beste slimme rookmelder van 2023

Na grondig onderzoek te hebben gedaan naar de beste slimme rookmelders van 2023, kunnen wij bevestigen dat de Nest Protect momenteel de beste keuze is. Deze rookmelder is niet alleen in staat om handige koppelingen te maken, maar is ook de meest veilige optie aangezien het zowel rook- als koolmonoxide detecteert.

Bovendien heeft de Nest Protect vele voordelen en functies die uniek zijn in vergelijking met andere rookmelders. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de extra functies en voordelen die de Nest Protect biedt:

 • De Nest Protect detecteert rook, koolmonoxide, snel brandend en smeulend vuur
 • De rookmelder is uitgerust met een stem die informatie geeft over de aard en de locatie van een dreiging
 • Via je mobiel kun je op afstand de Nest Protect uitschakelen als er sprake is van een vals alarm.
 • De rookmelder heeft zelfcontrolefuncties om de werking van de sensoren en het batterijniveau te controleren
 • Door verschillende Nest rookmelders aan elkaar te koppelen, kunnen ze draadloos communiceren. Bovendien kunnen ze worden gekoppeld aan een Nest Cam zodat je altijd weet wat er gebeurt in het geval van brand
 • De Nest Protect kan stoom herkennen om valse meldingen te verminderen.
 • Naast het detecteren van rook en koolmonoxide, creëert de rookmelder ook een lichtpad om je weg te wijzen in geval van nood
 • Het batterijniveau van de Nest Protect kan worden gecontroleerd aan de hand van een lichtindicator op de rookmelder
 • De Nest Protect kan worden gekoppeld aan andere Google Home en Nest apparaten om je huis nog slimmer en veiliger te maken
 • Geen basisstation vereist.

Onderzoeksmethode voor slimme rookmelders

Om deze lijst met beste slimme rookmelders samen te stellen zijn we begonnen met het zoeken naar informatie over de kenmerken van slimme rookmelders en de verschillende modellen die er momenteel op de markt zijn. Daarna hebben we verschillende bronnen (denk aan fabrikantenwebsites en online forums) gebruikt om gegevens te verzamelen over de prestaties, functies en prijzen van de beschikbare slimme rookmelders. Vervolgens zijn we de rookmelders gaan vergelijken op basis van belangrijke functies en prijs. Hieronder vind je een overzicht van de functies waarop we de slimme rookmelders met elkaar hebben vergeleken.

Selectie top 5 slimme rookmelders

We hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van de top 5 slimme rookmelders. Hierbij hebben we ons gericht op rookmelders die daadwerkelijk ‘slim’ zijn, oftewel op afstand te monitoren zijn via bijvoorbeeld een smartphone. Vervolgens hebben we deze rookmelders onderworpen aan een grondig onderzoek op basis van verschillende cruciale functies, die we hieronder zullen bespreken. Op deze manier kunnen we een objectief en gedegen overzicht bieden van de beste slimme rookmelders op de markt

Analyse van functies: slimme rookmelders vergeleken

Om tot een top 5 slimme rookmelders te komen, hebben we verschillende functies van deze slimme apparaten geanalyseerd. Tijdens ons onderzoek ontdekten we al snel dat veel rookmelders alleen op afstand gebruikt kunnen worden wanneer ze verbonden zijn met een basisstation. Dit betekent dat een basisstation aangeschaft moet worden om de rookmelder te kunnen gebruiken. Dit aspect hebben we dan ook meegenomen in ons onderzoek. Hieronder vind je een overzicht van de functies die we hebben onderzocht:

 • Detectie: sommige rookmelders kunnen naast rook ook andere stoffen detecteren, zoals koolmonoxide, hitte of luchtvochtigheid.
 • Basisstation: veel rookmelders kunnen op afstand gemonitord worden wanneer ze verbonden zijn met een basisstation. Dit kan echter extra kosten met zich meebrengen en kan leiden tot de aanschaf van een extra apparaat.
 • Bediening via een app: slimme rookmelders kun je bedienen en monitoren via een app. Als het een vals alarm betreft, kun je via de app de melding controleren en de rookmelder handmatig uitschakelen.
 • Koppelingsmogelijkheden: verschillende rookmelders kunnen aan elkaar gekoppeld worden, wat handig kan zijn in combinatie met andere slimme beveiligingsapparaten, zoals een slimme beveiligingscamera. Als de rookmelder afgaat, kun je met de camera bekijken of er echt iets aan de hand is. Als er niets aan de hand is, kun je de rookmelder uitschakelen met je smartphone.
 • Smart Home Protocol: we hebben ook gekeken naar welk Smart Home Protocol geschikt is voor de rookmelder. Een Smart Home Protocol is de frequentie waarop verschillende apparaten samenwerken. Als je verschillende apparaten gemakkelijk aan elkaar wilt koppelen, is het belangrijk dat ze hetzelfde protocol hebben.
 • Prijs: Naast de bovenstaande functies hebben we ook gekeken naar de prijs van de rookmelders. Hoewel dit aspect minder zwaar weegt dan de veiligheid van het product, hebben we toch de prijs in overweging genomen.

Conclusie: Nest Protect duidelijke winnaar

Hoewel alle opties uit onze top 5 goede keuzes zijn, is de Nest Protect met afstand de beste slimme rookmelder die wij zijn tegengekomen. Hij is niet alleen slim en gemakkelijk te koppelen met je smartphone, maar fungeert ook als een koolmonoxidemelder en voldoet aan de vereisten die vanaf juli 2022 verplicht zijn. Mocht je meerdere rookmelder nodig hebben, dan is het voordeliger om ze in een setje te kopen. Je vindt hier meer informatie.

Veelgestelde vragen over de beste slimme rookmelder

Er worden regelmatig vragen gesteld over de beste slimme rookmelder. Onderstaand hebben we de meest gestelde vragen over dit onderwerp alvast uitgewerkt. Mocht je zelf nog vragen hebben, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.

Wat is de beste slimme rookmelder?

Op onze pagina hebben wij onderzoek gedaan naar de beste slimme rookmelders. Lees snel verder!

Waar hebben jullie de slimme rookmelders op beoordeeld?

We hebben de verschillende slimme rookmelders met elkaar vergeleken op basis van belangrijke functies en prijs. Je leest er meer over op onze pagina!

Hoe betrouwbaar is jullie oordeel?

Om onze lijst met beste slimme rookmelders samen te stellen hebben wij meerdere bronnen gebruikt. Denk hierbij onder andere aan fabrikanten- en consumentenwebsites.

Hebben jullie de slimme rookmelders zelf getest?

Wij hebben ons onderzoek voornamelijk gebasseerd op informatie van internet. De uiteindelijke winnaar hebben wij zelf mogen testen.

Hoeveel slimme rookmelders hebben jullie met elkaar vergeleken?

Wij hebben 15 slimme rookmelders met elkaar vergeleken.

Plaats een reactie