Slimme deursloten

Slimme deursloten zijn een belangrijk onderdeel voor in een smart home. Met een slim deurslot hoef jij je geen meer zorgen te maken dat je de sleutel vergeet of kwijtraakt! Je kunt namelijk eenvoudig de deur openen zonder dat je een sleutel nodig hebt. Hiervoor heb je vaak meerdere opties zodat je nooit voor een dichte deur staat. Bovendien hoef je niet eens thuis te zijn om iemand binnen te laten. Op deze pagina hebben wij de belangrijkste informatie over slimme deursloten voor je op een rijtje gezet.

Wat is een slim deurslot?

Een slim deurslot, ook wel smart lock of elektronisch slot genoemd, is een slot die je kunt openen en sluiten met een smartphone, pincode, RFID kaart, NFC tag, vingerafdruk, of afstandsbediening. Dankzij deze ‘digitale’ sleutels heb je geen normale sleutel meer nodig om de deur te openen. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken dat je de sleutel vergeet of kwijtraakt!

De app op je smartphone geeft je een duidelijk overzicht van wie er wanneer gebruik heeft gemaakt van het slimme deurslot en je kan zelf eenvoudig digitale sleutels toevoegen en verwijderen. Geef de klusjesman bijvoorbeeld toegang voor een week en verwijder hem daarna weer zodat hij later geen toegang tot jouw woning meer heeft.

Verschillende soorten slimme deursloten

Er zijn verschillende soorten slimme deursloten verkrijgbaar. Veel smart locks kan je op meerdere manieren openen. Slimme sloten kunnen meestal worden onderverdeeld in één van de onderstaande groepen.

Slim deurslot bedienen via smartphone

Er zijn slimme deursloten die je met een app op je smartphone bedient. Deze slimme deursloten maken gebruik van bluetooth of wifi om de deur te openen of te sluiten. Voor wifi verbinding heb je een koppelbare bridge nodig. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om via de app de deur op afstand te openen en sluiten, maar kan je ook zien wie, wanneer de deur heeft geopend. Mocht er iemand naar binnen willen als je zelf niet thuis bent, dan kun je de deur op afstand openen met een slim deurslot.

Wil je via bluetooth de deur openen? Dan is het bereik beperkter, waardoor het alleen mogelijk is om het slot te openen als je op kleine afstand van de deur bent. Het handige aan een slim slot met een app is dat je meerdere mensen digitale sleutels kunt geven. Hierdoor weet je altijd wie er binnnekomt. Dit kan erg handig zijn als je thuis regelmatig mensen over de vloer krijgt of als een installateur voor een bepaalde periode even naar binnen moet. Je kunt hem dan een tijdelijke digitale sleutel geven.

Bovendien kun je bepaalde tijden instellen wanneer een bepaalde telefoon wel of juist geen toegang heeft. Dit zorgt ervoor dat een slim deurslot ook geschikt is voor bijvoorbeeld AirBnB (waar je regelmatig vreemden een sleutel moet overhandigen), MKB of thuiszorg.

Slim deurslot openen met pincode

Er zijn ook slimme deursloten die je bedient met een codepaneel. In dit geval open je de deur door een persoonlijke pincode in te voeren op een soort toetsenbord. Als je de juiste code hebt ingevoerd, opent het slot zich automatisch. Mocht je kinderen hebben die hun sleutels vaak vergeten kan dit een erg handige optie zijn.

Hierbij is het ook mogelijk om tijdelijke pincodes in te stellen en te delen. Dit is handig om bijvoorbeeld een mantelzorger of installateur voor een korte periode toegang tot je woning te geven. Mocht je jouw huis via Airbnb verhuren, kan je gasten ook gebruik laten maken van het codepaneel.

Ben je bang dat je vingerafdrukken achterlaat op het toetsenbord, waardoor inbrekers de pincode zouden kunnen raden? In dat geval zou je kunnen kiezen voor een keypad met een elektronisch display. De meeste producenten hebben deze keypads zodanig ontwikkeld zodat cijfers anders gerangschikt worden naargelang het moment. Inbrekers kunnen de code hierdoor nooit raden.

Slim deurslot met vingerafdrukscanner

Een slim deurslot met een vingerafdrukscanner is een geavanceerde manier om een deur te openen. Je legt je vinger op de klink of op een plaatje, waarna de scanner jouw unieke vingerafdruk identificeert en de deur opengaat. Hierbij is het belangrijk dat je van tevoren je vingerafdruk opslaat zodat het systeem deze herkent.

Het voordeel van deze methode is dat je geen smartphone bij de hand hoeft te hebben of geen pincode hoeft te onthouden bij het betreden of verlaten van je woning. Het nadeel wanneer je deze methode als enige sluitmechanisme gebruikt is dat de werking ervan kan afnemen. Wanneer jij bijvoorbeeld een wondje of viezigheid aan je vinger hebt kan het zo zijn dat het apparaat je vingerafdruk niet herkent. Zorg er daarom voor dat je bij je aankoop nog een codepaneel bij krijgt. Zo kun je in het geval van nood met een pincode toegang krijgen!

Slim deurslot bedienen met afstandsbediening

Enkele slimme sloten beschikken over een afstandsbediening. Je kan dit vergelijken met een afstandsbediening bij een auto. De afstandsbediening vervangt in dit geval de ouderwetse sleutel. Zodra je dichtbij genoeg bij de deur bent, open je met deze afstandsbediening automatisch de deur met één druk op de knop.

Slim deurslot openen met RFID of NFC tag

Een andere manier om je deur te openen is door gebruik te maken van een RFID of NFC tag als digitale sleutel. Je opent de deur door een tag of pasje tegen het slot aan te houden. Dergelijke tags maken door middel van radiofrequenties of andere NFC-methoden contact met het slot. Deze manier om een deur te openen wordt in hotels vaak gebruikt aangezien je geen sleutel in het slot hoeft te steken, maar eenvoudig bij de deur kunt swipen.

Extra tags worden meestal gebruikt als aanvulling op andere methoden om de deur te openen. Gebruik een tag bijvoorbeeld als je de deur niet met je smartphone kan openen. Je kan daarnaast eenvoudig tags toevoegen of verwijderen. Veiligheid is daarom een groot pluspunt bij deze methode.

De voordelen van een slim deurslot

Een slim deurslot brengt verschillende voordelen met zich mee. Hieronder zetten wij de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

  • Op afstand de deur eenvoudig openen en sluiten: met een slim deurslot kun je eenvoudig op afstand de deur openen en sluiten zonder daadwerkelijk een fysieke sleutel nodig te hebben. Dient je smartphone als sleutel? Mocht je hem om wat voor reden dan ook niet bij de hand hebben, dan kun je altijd nog via een pincode binnenkomen als je deze van tevoren hebt ingesteld. Via deze back-up functie heb je altijd toegang tot je huis! Vaak kan je ook van afstand bekijken of de deur goed is afgesloten.
  • Geef andere mensen toegang zonder een sleutel: via een speciale app kun je bepalen wie, waar en wanneer toegang heeft. Dit kan erg handig zijn als er iemand voor je deur staat, terwijl jij nog op je werk bent. Via de app kan je diegene uitnodigen en toegang tot je huis geven. Buiten staan wachten tot de persoon met sleutel arriveert is daarom voorgoed verleden tijd!
  • Geef mensen tijdelijk toegang: je kan ook een tijdslot toekennen om op die manier tijdelijk toegang te verlenen aan bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers, gasten voor je Airbnb of andere bezoekers. Handig als bijvoorbeeld de schoonmaakster één keer per week langskomt op dinsdagmorgen. Je kunt instellen dat diegene alleen op die ochtend de deur kan openen en op andere momenten geen toegang heeft tot jouw woning.
  • Overzicht wie er wanneer binnenkomt: de app geeft je een duidelijk overzicht van wie, wanneer de deur heeft geopend of gesloten. Je kan dus precies zien door wie en wanneer het slimme deurslot is gebruikt. Deze gebruiksinformatie kan je allemaal inzien op je smartphone.
  • Eenvoudig te installeren: een normaal deurslot kan je vaak al binnen 25 minuten opwaarderen naar een slim deurslot. Je dient hooguit de cilinder te vervangen (1 schroef). Je kan een slim slot ook laten plaatsen door een expert die precies weet hoe dit moet. Dit vermindert de kans op problemen.
  • Werkt sneller: met een slim slot open of sluit je de deur vaak al met één beweging. Je hoeft nooit meer op zoek te gaan naar sleutels!

Hoe veilig zijn slimme deursloten?

Veel mensen vragen zich af hoe betrouwbaar slimme deursloten nou daadwerkelijk zijn. Kan je nog wel naar binnen als het internet uitvalt? En wat als de batterij van de smartphone leeg is? Zoals je eerder hebt kunnen lezen, bieden slimme sloten vaak een combinatie van bedieningsvormen aan (via smartphone, normale sleutel, pincode etc.) Doordat je een deur daarom op verschillende manieren kan openen, heb je altijd wel een back-up achter de hand. Zelfs wanneer de batterijen van het slot bijna leeg zijn kun je dit op het slot zelf aflezen of ontvang je een melding op je smartphone.

Daarnaast is er nog encryptie. Hoewel fabrikanten volop inzetten op de beveiliging van hun sloten, valt het helaas niet uit te sluiten dat je slimme slot bij hoge uitzondering een keer gehackt wordt. Er wordt veelal gebruik gemaakt van end-to-end encryptie om de draadloze verbinding tussen de smartphone en het slimme slot privé te houden, zodat het hack-risico wordt geminimaliseerd. End-to-end encryptie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door WhatsApp. Bovendien kan je bij veel slimme sloten tweestapsverficitatie inschakelen waardoor het slot nog beter beveiligd is.

Ook hebben de meeste slimme sloten die in Nederland zijn ontwikkeld een SKG keurmerk. Dit keurmerk biedt je garantie dat het slot sterk, duurzaam en voldoende inbraakwerend is. Afhankelijk van de mate van inbraakveiligheid krijgt een keurmerk 1 tot 3 sterren. Een SKG keurmerk met 3 sterren houdt bijvoorbeeld in dat het slot het binnendringen van inbrekers met minimaal 5 minuten vertraagt.

Hoe installeer je een slim slot?

Het installeren van een slim slot is afhankelijk van het type. Slimme sloten kunnen op één van de onderstaande twee manieren worden geïnstalleerd.

Montage op het originele slot

Er zijn slimme deursloten waar je het originele slot behoudt en er een mechanisme overheen plaatst. Hierbij komt een montageplaat met uitsparing voor het cilinderslot aan de binnenkant van de deur te zitten, waar de sleutel wordt in gestoken. Het slimme deurslot wordt vervolgens over de sleutel heen geschoven en aan de montageplaat bevestigd. Deze manier van installeren is eenvoudig aangezien je simpelweg de bestaande sleutel in het slot steekt en de behuizing van het deurslot aan de sleutel aanpast. Het slimme deurslot van Nuki is bijvoorbeeld geschikt om over de bestaande cilinder heen te plaatsen.

Cilinderslot vervangen

Aan de andere kan zijn er ook slimme sloten waarbij het gehele cilinderslot moet worden vervangen door een speciale cilinder. De lengte van de cilinder kan worden aangepast zodat hij voor elke deur geschikt is. Deze manier van installeren vergt iets meer gereedschap en technische kennis. Controleer vooraf altijd goed of een slim slot wel geschikt is voor een bepaalde deur.

Slimme sloten die werken met HomeKit

Slimme deursloten die werken met HomeKit kun je integreren binnen je smart home met behulp van Apple HomeKit. Vandaar dat er ook veel vraag is naar deze HomeKit slimme deursloten. Laat bijvoorbeeld je slimme lampen automatisch aanspringen zodra het deurslot wordt ontgrendeld! Op dit moment werken de volgende slimme deursloten met HomeKit: de Nuki Smart Lock 2.0, Danalock V3 en het nieuwe slimme deurslot van Yale Linus. Let op: bij de Nuki Smart lock 2.0 heb je wel een bridge nodig voor HomeKit ondersteuning!

Het beste slimme deurslot

Na verschillende slimme sloten onder de loep te hebben genomen zijn wij tot de conclusie gekomen dat Nuki het beste slimme deurslot van dit moment is. De Nuki Smart Lock 2.0 is makkelijk te installeren aangezien je hem gewoon over je huidige slot heen kunt plaatsen. Dit kost je slechts 5 minuten. Daarnaast is het deurslot eenvoudig te integreren binnen je smart home. Zo werkt hij samen met Google Home, Apple HomeKit, Homey, Bluetooth en Zigbee. Uiteraard kun je hem van afstand openen met je smartphone. Verder krijg je er een deursensor bij geleverd die detecteert of je de deur wel goed hebt gesloten.

Wil jij er zeker van zijn dat je het beste slimme deurslot aanschaft? Denk dan vooral na over de functies die je belangrijk vindt. Ga je bijvoorbeeld voor een slot die je binnen enkele minuten kan installeren? Of gaat je voorkeur uit naar het hebben van meerdere afstandsbedieningen? Zo kies je uiteindelijk het model dat het beste aansluit op jouw wensen en behoeftes!

Review van de Nuki Smart Lock 2.0 door de Consumentenbond

Slimme sloten kopen: waar op letten?

Als je van plan bent een slim slot aan te schaffen zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Om je zo goed mogelijk te helpen bij het maken van een keuze, hebben we de onderstaande tips voor je op een rijtje gezet.

  • Veiligheidscertificaten en versleuteling: let er bij aankoop op dat/controleer bij aankoop of het slimme deurslot beschikt over veiligheidscertificaten en of er sprake is van versleuteling. Ga bij een slim deurslot voor end-to-end encryptie. Je wilt het deurslot natuurlijk zo goed mogelijk beveiligen!
  • Let op ondersteuning: mocht je het slimme deurslot willen integreren binnen je smart home, dan dien je goed te letten op de mogelijke ondersteuningen die het slot biedt. Er zijn bijvoorbeeld slimme deursloten die koppelbaar zijn met Google Assistant, maar die juist niet werken met HomeKit.
  • Controleer je huidige cilinderslot: er wordt aangeraden om goed naar de afmetingen van je huidige cilinderslot te kijken. Hierdoor kom je te weten of bepaalde slimme deursloten geschikt zijn. Meet een cilinderslot altijd vanuit het midden! Mocht je twijfelen of een slim deurslot geschikt is, dan kan je altijd nog contact opnemen met de fabrikant van het slimme slot.
  • Check of een bridge noodzakelijk is: verschillende slimme sloten kun je alleen koppelen met je smarphone en andere slimme apparten middels een zogenoemde bridge. In sommige gevallen wordt er een pakket aangeboden waar zo´n bridge standaard bij wordt geleverd, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het belangrijk dat je altijd controleert of er een bridge nodig is bij het slimme deurslot die je graag wilt aanschaffen.
  • Heb oog voor extra beveiliging: maak het onbekenden onmogelijk om hun smartphone te kunnen ‘pairen’ via bluetooth met jouw slimme deurslot. Het kan namelijk zo zijn dat bij sommige slimme sloten de ‘Bluetooth pairing’ functie standaard aanstaat. Pas dit aan voor je het slimme slot gaat gebruiken.

Merken slimme deursloten

Er zijn verschillende merken die slimme deursloten aanbieden. De belangrijkste merken hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • NEMEF
  • Nuki
  • ROTHULT
  • Netatmo
  • Bright
  • Bold
  • Yale
  • Somfy
  • Danalock
  • Maasland

Mochten wij merken vergeten zijn, laat het ons dan even weten in de reacties onderaan de pagina!

Veelgestelde vragen over slimme deursloten

Er worden regelmatig vragen gesteld over slimme deursloten en het gebruik hiervan. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag over slimme deursloten? Laat het ons dan weten in de reacties onderaan de pagina!

Wat is een slim deurslot?

Een slim deurslot is een slot waarbij je geen normale sleutel meer nodig hebt aangezien je de deur kunt openen en sluiten met een smartphone, pincode, RFID kaart, NFC tag, vingerafdruk, of afstandsbediening.

Wat kost een slim deurslot?

De prijs van een slim deurslot loopt nogal uiteen. Zo heb je al een slim deurslot voor 145 euro, terwijl je voor duurdere varianten wel meer dan 300 euro betaald. Met de duurdere varianten is het vaak mogelijk om de deur op meerdere manieren te openen zoals met vingerafdrukscanner of RFID tags. De gemiddelde prijs van een slim deurslot ligt ongeveer op 200 euro.

Wat is het beste slimme deurslot?

Welk slim deurslot het best is hangt vooral af van je eigen wensen en behoeftes. Welke functies vind jij bijvoorbeeld belangrijk? Desondanks hebben wij verschillende smart sloten onder de loep genomen, waarbij de Nuki Smart Lock 2.0 uiteindelijk als winnaar uit de test is gekomen.

Wie hebben er toegang tot mijn slimme deurslot?

Dit kan je helemaal zelf beslissen. Je kan zelfs instellen aan de hand van verschillende tijden dat de juiste personen op de juiste momenten toegang hebben tot je woning.

Is een slim deurslot zichtbaar aan de buitenzijde van de deur?

Nee, het slimme deurslot is aan de binnenzijde van de deur bevestigd. Daarom is het slot niet zichtbaar aan de buitenzijde van de deur. Dit kan prettig zijn als je niet wil dat mensen weten dat je een slim huis hebt.

Plaats een reactie