Slimme beveiligingscamera

Een slimme beveiligingscamera is een goede toevoeging binnen een smart home. Deze camera´s zorgen ervoor dat je altijd en overal op de hoogte bent van wat er zich thuis afspeelt. Daarnaast maken de mogelijkheden om de camera te koppelen met andere slimme apparaten het een interessant product op het gebied van smart home beveiliging. Er zijn verschillende soorten slimme beveiligingscamera´s, waardoor het belangrijk is om je goed in te lezen voordat je besluit een slimme beveiligingscamera aan te schaffen. Wil je hem bijvoorbeeld binnen of buiten gebruiken? Op deze pagina hebben wij alles wat je over slimme beveiligingscamera’s moet weten voor je op een rijtje gezet.

Wat is een slimme beveiligingscamera?

Een slimme beveiliginscamera, ook wel smart beveiligingscamera of smart home camera genoemd, stelt je in staat om overal ter wereld door middel van een internetverbinding je huis en andere eigendommen in de gaten te houden. Je stelt een slimme beveiligingscamera in op een plek die je in de gaten wil houden en bedient hem eenvoudig van/op afstand met je smartphone, tablet of domotica systeem. Via een app ontvang je een melding wanneer de beveiligingscamera beweging waarneemt.

Er komen daarnaast steeds meer slimme camera’s bij die gebruik maken van gezichtsherkenning/die beseffen wat ze zien. Op deze manier kan de slimme beveiligingscamera jou een melding sturen als er bijvoorbeeld personen rondhangen op de plek waar de camera op gericht staat. De camera herkent al gauw of het om mensen, huisdieren of bijvoorbeeld de auto van de buren gaat. Camera’s worden tegenwoordig steeds slimmer. Wie weet kan je in de toekomst niet alleen zien wat er beweegt, maar ook wie er beweegt!

Wat kan je allemaal met een slimme beveiligingscamera?

Vergeleken met een standaard beveiligingscamera, is een slimme beveiligingscamera voorzien van diverse slimme functies. Hieronder hebben wij de belangrijkste functies voor je opgesomd. De precieze mogelijkheden kunnen per model verschillen.

  • Koppelbaar met smartphone of tablet: met iedere slimme beveiligingscamera/smart home camera kun je op afstand via een app op je smartphone of tablet zien wat er gebeurt op de plek waar de camera is geïnstalleerd. Daarnaast ontvang je een melding bij een verdachte of ongewenste situatie.
  • Tweezijdige communicatie: meestal beschikt een smart beveiligingscamera over zowel een luidspreker als een microfoon waardoor je niet alleen kunt horen wat er gebeurt, maar zelf ook kunt spreken.
  • Gevoeligheidsniveau zelf bepalen: het gevoeligheidsniveau van een slimme beveiligingscamera kun je vaak zelf instellen. Stel je hebt huisdieren, dan wil je natuurlijk voorkomen dat je telkens een melding krijgt als het dier zich beweegt.
  • Gezichtsherkenning: sommige slimme beveiligingscamera’s werken met gezichtsherkenning. Zo weet je altijd wie wanneer binnenkomt. Mocht er iemand binnenkomen die de camera niet herkent, dan ontvang je hierover een melding.
  • Integratiemogelijkheden: een slimme beveiligingscamera is bij uitstek het product om te integreren binnen je smart home. Je kunt vaak meerdere smart home producten aan je slimme beveiligingscamera koppelen en verschillende scenario’s instellen.

Verschillende soorten slimme beveiligingscamera´s

Over het algemeen kunnen er twee soorten slimme beveiligingscamera´s worden onderscheiden: slimme binnencamera’s en slimme buitencamera’s. De verschillende locaties zorgen er namelijk voor dat elke camera over andere/specifieke eisen moet beschikken. Er zijn ook een aantal slimme beveiligingscamera’s die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden.

Slimme buitencamera

Een slimme beveiligingscamera voor buiten beschikt over een bepaalde beschermingsklasse waardoor hij bestand is tegen elk soort weer. Een weerbestendige behuizing is daarom belangrijk aangezien dit invloed heeft op de beeldkwaliteit. De smart camera’s voor buiten moeten zodanig zijn ontwikkeld dat verschillende weersomstandigheden (regen, sneeuw en wind) niet ten koste gaan van de opnames.

Daarnaast dien je er zelf voor te zorgen dat je de camera op een juiste plek plaatst om een goede opnamekwaliteit te behouden. Bevestig de slimme beveiligingscamera bijvoorbeeld aan een muur op een moeilijk te bereiken plek zodat vernieling of diefstal van de camera wordt tegengegaan. Een camera die over al deze eigenschappen beschikt is de Hombli slimme beveiligingscamera voor buiten.

Slimme binnencamera

Slimme beveiligingscamera´s voor binnen zul je vaak niet direct in het zicht willen plaatsen. Gelukkig beschikken de meeste binnencamera’s over een voetsteun waardoor je de camera eenvoudig op een plank of in een kast kunt plaatsen. Andere modellen kun je vaak aan een muur bevestigen. Verder dien je bij slimme binnencamera’s rekening te houden met de stroomaansluting. Zorg daarom dat er een stopcontact in de buurt is zodat je modellen waarvoor netstroom vereist is, kan aansluiten. De Netatmo Welcome is een geschikte binnencamera die ook nog eens over een mooi design beschikt.

Slimme beveiligingscamera voor binnen & buiten

Er zijn ook een aantal slimme beveiligingscamera´s die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Je kan er meestal van uitgaan dat je beter een slimme buitencamera binnen kan hangen, dan een slimme binnencamera buiten. Slimme binnencamera´s zijn er gewoon niet voor gemaakt om buiten op te hangen. Doe je dat toch dan gaat dat meestal ten koste van de levensduur. De Canary Flex en Ezviz C3W zijn geschikte camera´s die je zowel binnen als buiten kan installeren.

Slimme binnen- of buitencamera?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waar je de slimme beveiligingscamera wil plaatsen. Het grootste verschil zit hem in het feit dat een slimme buitencamera over hele andere functies moet beschikken om jou te kunnen voorzien van bruikbare beelden. Slimme binnen- en buitencamera’s verschillen vaak op de volgende vlakken van elkaar:

  • Slimme buitencamera’s kun je vaak via een constructie aan de muur bevestigen ter voorkoming van diefstal
  • Slimme buitencamera´s dienen te beschikken over een waterafstotende laag om waterschade te voorkomen
  • Vaak heeft een slimme buitencamera een beter nachtzicht/infraroodzicht nodig dan een slimme binnencamera
  • Slimme buitencamera´s hebben vaak meerdere externe Wifi-ontvangers zodat het internetsignaal altijd kan worden ontvangen

Voordelen slimme beveiligingscamera

De slimme functies van een slimme beveiligingscamera brengen natuurlijk veel voordelen met zich mee. Hieronder zetten wij de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

  • Altijd en overal zien wat er thuis gebeurt: met een slimme beveiligingscamera kun je dankzij de koppeling met je smartphone of tablet altijd en overal je huis in de gaten houden. Daarnaast/bij ontvang je direct notificaties als er beweging wordt gedetecteerd in of rondom je huis.
  • Makkelijk te bedienen via smartphone: aangezien de camera gekoppeld is aan je smartphone, kun je de camera eenvoudig bedienen met een app. Je kan er bijvoorbeeld op elk moment voor kiezen om een opname te starten. Bij sommige modellen kun je zelfs de camera draaien (‘pan & tilt’ functie).
  • Communiceer via de beveiligingscamera: Je kan met een slimme beveiligingscamera niet alleen horen wat er zich in de ruimte afspeelt, maar ook praten met degene die je op beeld ziet.
  • Eindeloze integratiemogelijkheden: een slimme beveiligingscamera kun je koppelen met veel andere smart home producten. Stel bijvoorbeeld in dat de verlichting aanspringt of fel gaat knipperen wanneer de slimme beveiligingscamera een ongewenste bezoeker waarneemt.

Plaatsing slimme beveiligingscamera

Bij het kopen van een slimme beveiligingscamera moet je goed nadenken wat de camera precies moet kunnen en waar je hem wilt plaatsen. De voeding kan per slimme camera verschillen. Zo zijn er slimme beveiligingscamera´s die draadloos werken op batterijen zoals de draadloze Arlo-camera. Anderzijds kun je ervoor kiezen om een camera aan te schaffen die met een stroomkabel als voeding werkt.

Er zijn daarnaast verschillende manieren om de smart beveiligingscamera te installeren. Kies er bijvoorbeeld voor om de camera in of op een kast te plaatsen. Of hang je hem toch liever aan de wand? Bekijk ook eens de handleiding die met de slimme beveiligingscamera wordt meegeleverd zodat je zelf een geschikte manier van plaatsen en installeren ontdekt.

Beste slimme beveiligingscamera

Tegenwoordig worden er steeds meer slimme beveiligingscamera´s op de markt gebracht. Een aantal van deze beveiligingscamera´s worden helaas onterecht ´slim´ genoemd. Wij adviseren daarom om altijd zelf goed naar de functies van de camera te kijken om te beoordelen of je wel echt te maken hebt met een slimme beveiligingscamera. Een beveiligingscamera die werkt via een internetverbinding hoeft namelijk niet enorm slim te zijn.

Op dit moment wordt de Google Nest Cam Indoor beschouwd als de beste slimme beveiligingscamera voor binnnen. Deze camera is makkelijk te installeren, beschikt over een goede beeld/geluidskwaliteit en is eenvoudig te koppelen met andere slimme apparaten binnen een smart home.

De Google Nest Cam Outdoor wordt gezien als de beste slimme beveiligingscamera voor buiten. De installatie van dit model is zeer eenvoudig, hij heeft een terugspreekfunctie om op afstand met mensen te praten, is voorzien van een infrarood-functie voor ’s nachts en is makkelijk te integreren binnen een smart home.

Slimme beveiligingscamera kopen?

Hieronder hebben wij een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee dient te houden bij het aanschaffen van een smart beveiligingscamera.

  • Is de camera geschikt voor binnen of buiten? Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten slimme beveiligingscamera’s. Meestal kan je een slimme buitencamera ook prima binnen in huis plaatsen, alleen is het niet verstandig om een slimme binnnencamera buiten te plaatsen. Een binnencamera is vaak niet weersbestendig en bovendien eenvoudiger te stelen. De eerste stap is daarom altijd om te kijken voor welke locatie(s) de beveilgingscamera gemaakt is.
  • Wat zijn de koppelmogelijkheden? Als je een slimme beveiligingscamera wil aanschaffen is het belangrijk om goed uit te zoeken aan welke andere smart home producten je de camera kan koppelen. Wellicht wil je bijvoorbeeld dat je slimme verlichting automatisch gaan knipperen bij een verdachte situatie. Houd er rekening mee dat sommige camera’s alleen kunnen communiceren met producten van hetzelfde merk. Gelukkig kun je vaak op de website van de fabrikant vinden met welke andere producten de camera kan communiceren. Camera’s die met de meeste smart home producten kunnen samenwerken, zijn de camera’s van Nest. Daarnaast zijn er bedrijven die complete beveiligingspakketen aanbieden waar de slimme beveiligingscamera dan deel van uitmaakt.
  • Hoe wil je de camerabeelden opslaan? Er zijn twee manieren om je camerabeelden op te slaan: opslag op een SD kaart (intern) of opslag in de cloud (extern). Een nadeel van opslag via een SD kaart is dat je bij diefstal de opnames kan kwijtraken aangezien een SD kaart in de camera zelf zit. Bij opslag in de cloud worden livebeelden rechtstreeks opgeslagen in de cloud. Hierdoor ben je zelfs bij diefstal verzekerd van de beelden. Let er wel op dat je voor opslag in de cloud meestal abonnementskosten dient te betalen.
  • Hoe hoog is de videoresolutie? Bij het aanschaffen van een slimme beveiligingscamera is het belangrijk om te kiezen voor een camera met een hoge resolutie voor een betere beeldkwaliteit.
  • Gevoeligheid instellen: kijk goed naar de mogelijkheid om de gevoeligheid van de camera in te stellen. Je wil natuurlijk niet constant een melding ontvangen als de kat zich weer eens door het huis beweegt.
  • Waar wil je de camera plaatsen? Bedenk voor de aankoop waar je de camera wilt plaatsen. Zo heb je bijvoorbeeld camera’s die je via een magnetische aan de wand kunt hangen en staande camera’s.

Merken slimme beveiligingscamera´s

Er zijn verschillende merken die slimme beveiligingscamera´s aanbieden. De belangrijkste merken hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Ring
  • Eufy
  • Google Nest
  • Netatmo
  • Arlo

Mochten wij merken vergeten zijn, laat het ons dan even weten in de reacties onderaan de pagina!

Veelgestelde vragen over slimme beveiligingscamera’s

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over slimme beveiligingcamera’s. Mocht je zelf nog vragen hebben, laat ze dan achter in de reacties!

Wat is een slimme beveiligingscamera?

Met een slimme beveiligingscamera kun je altijd en overal via een internetverbinding je huis in de gaten houden. Je kunt de camera eenvoudig op afstand bedienen met je smartphone of tablet. Via een app ontvang je een melding als de camera beweging waarneemt.

Zijn slimme beveiligingscamera’s eenvoudig te installeren?

De meeste slimme beveiligingscamera´s zijn makkelijk te installeren met plug & play. Enkele camera´s kan je zelfs met een magneet ophangen aan de wand. Bij andere modellen kan het zo zijn dat je even in de muur dient te boren.

Wat kost een slimme beveiligingscamera?

De prijzen van een slimme beveiligingscamera lopen nogal uiteen. Zo zijn er slimme beveiligingscamera’s waar je nog geen 50 euro voor betaalt. Aan de andere kant zijn er slimme camera’s die bijna 400 euro kosten. Gemiddeld betaal je ongeveer 80 euro voor een eenvoudige binnencamera en 100 euro voor een buitencamera. Uiteindelijk geldt voor de meeste slimme producten: hoe meer opties, hoe duurder het product.

Welke slimme beveiligingscamera is het beste?

Dit is grotendeels afhankelijk van je eigen wensen en behoeftes. Hopelijk kun je na het lezen van onze pagina een geschikte keuze maken!

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme beveiligingscamera?

Houd onder andere rekening met de locatie waar je de camera wilt plaatsen, de koppelmogelijkheden en videoresolutie. Op onze pagina hebben wij de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Mocht je zelf nog een vraag hebben waar op deze pagina geen antwoord op wordt gegeven, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten!

Plaats een reactie